Tuesday, May 7, 2013

Keegoan lelaki dan wanitaHello and Assalamualaikum

Topik perbincangan atau entry aku pada kali  ini ialah tentang keegoan yang kerap kali dan acap kali berlaku dikalangan pasangan yang bergelar kekasih . Kali ini tiada sedih-sedih seperti entry-entry aku yang sebelum ni . Cuma setkan dalam minda kita jika dia jodoh kita, pasti ke mana kita berada dia pasti akan diingati dan dirindui sentiasa . Tapi tak adil juga jika cinta hanya diberikan oleh sebelah pihak dan sebelah lagi pihak hanya menganggap cinta sang lelaki/perempuan ini hanya dusta dan palsu belaka.

Hal ini berpunca kerana sifat ego menguasai jiwa dan minda kita. Seharusnya salah seorang mesti mengalah walaupun kedua-duanya memeiliki sifat baran yang terlampau sensitif sehinggakan perkara yang kecil pun boleh diperhiberbolakan (diperbesar-besarkan) . Apabila berlaku pertelingkahan , sewajarnya salah seorang mesti mengalah . Selalunya lelaki yang akan mengalah dahulu . Ego lelaki sebenarnya lebih dasyat dari ego perempuan untuk pengetahuan semua . Namun ada sesetengah lelaki yang egonya terlampau memuncak sehinggakan kedua-dua pasangan tersebut menderita . Ada ego lelaki yang pada mulanya memuncak dan akhirnya reda kembali seperti aku. Ada juga lelaki yang tidak mempunyai perasaan , datanglah macam mana perangai sekalipun perempuan tu , lelaki tu tak goyang --' dan sifat tu lah perempuan paling tak suka.

Di samping itu , jangan lupa juga bahawa perempuan juga ada yang mempunyai sifat baran yang boleh dikategorikan baran sederhana, baran terlampau dan tiada perasaan (heartless kononnya) . Maaf , entry aku kali ni aku tak berpihak pada sesiapa lelaki mahupun perempuan . Nasihat aku lah kan , girls ni kena kurangkan baran diorang dekat lelaki ni takut lama-lama lelaki akan bosan . Eh , once lelaki dah bosan , silap banyak lah girls , lelaki akan mula berubah hati.

Seorang perempuan atau lelaki boleh berkawan dengan lelaki atau perempuan lain asalkan tidak melampaui batas-batas persahabatan dan tidak menyakiti pasangan masing-masing. Sebenarnya lelaki/prempuan tersebut langsung TIDAK MEMPUNYAI HAK untuk menghalang pasangan mereka untuk berhubung dengan sesiapapun . TAPI, kita mestilah ingat dan kita ni makhluk ciptaan Allah yang sempurna dengan pemberian akal fikiran yang matang dan sempurna , kita boleh fikir samada pasangan kita ni cemburu atau tak jika kita berhubungan dengan orang yang berlainan jantina dengan kita . Cemburu tu dah menjadi lumrah manusia , jika tiada perasaan cemburu itu bukan cinta mahupun sayang namanya namun ianya hanya perasaan suka yang hadir dan akan hilang pada bila-bila masa.

Tapi girls kena sentiasa ingat , kalau melayan lelaki pun boleh , tak salah , cuma perlulah berpada-pada dan mengikut kajian , kebanyakkan laki mempunyai sifat baran . Aku dah malas dengan semua ni . Mencintai manusia membuatkan hati aku hancur , lebih baik aku mencintai ilmu . Terima Kasih atas segalanya , terima kasih kerana mengabaikan ku , terima kasih kerana menduakan aku , terima kasih kerana menipu aku , terima kasih 

No comments:

Post a Comment